torsdag 28 oktober 2010

Tigrarna

Det är ju helt sjukt att tigrarna nästan är borta! Men jag kan förstå varför även fast dom sa det på radion också. Men liksom alla vill ha dom för försäljning m.m. Det är inte rättvis, det hade lika bra kunnat vara ett jätte vanligt djur som det finns mängder av, fast nu är dom inte så värdefulla eftersom det är så många av dom... Kan dom ändå inte fatta att om vi vill ha kvar tigrarna på jorden måste dom sluta? Eller är pengarna viktigare än djuren? 
Om 97% har försvunnit på 100 år, hur snabbt kommer inte dom 3 återstående % vara kvar då? 
Är inte tigrarna utrotningshotade, jag tror det i alla fall? 

Herregud vad alla som ordnar tjuvjakter är själviska. Måste dom inte kunna tänka lite på djuren i alla fall? Åtminstone försöka föreställa sig om hur det skulle vara om dom själva skulle vara det mest värdefulla man kunde döda, och det anordnades tjuvjakter för att döda dom? 
Okej jag kanske tog i lite där men om dom kunde föreställa sig det kanske dom kunde tänka över vad dom håller på med?

Tigrar är sjukt fina djur, låt dom leva!

torsdag 14 oktober 2010

"Reflektion" av prao

Jag tänkte faktiskt vara "duktig" och reflektera över min prao. 

Jag var ju på Vendels i Kåseberga i deras bageri. Och om jag får välja skulle jag gärna jobba med det eller i ett konditori, ännu bättre :) Fast jag skulle nog ha lite problem med dom tidiga morgnarna... Även fast jag inte har några direkta problem med att gå upp, när det än är så skulle jag helst vilja börja typ 8 eller ngt :) Men det som är bra med att börja tidigt är att man slutar tidigt, eller iaf vid 2-3 ist för 4-6. Och det tycker jag är jätte skönt. 
Sen är det ju super kul o baka nästan allt! Så detta är liksom det jag måste göra :) 
Jag har egentligen inte så mycket mer o säga. Det är nog mest dom tidiga morgnarna jag har lite problem med, men när man vant sig är det inga problem.

Får se hur det blir med inläggen, kanske inte blir så ofta men men då får det va :)

fredag 8 oktober 2010

Prao på Vendels

Praon är nu officiellt avklarad! 

Fick börja 7 idag också, häääärligt. Nu ska jag sova bort hela helgen ;p 
Okej hela kan jag inte men hela lördagen i alla fall. 

Har skit ont i mina ben! Man bara står o står o står o står hela tiden... Förutom på frukosten :) 

I alla fall, jag kom dit vi 7, då var Petter & Erika där. Jag fick börja med att skära torkade äpplen(som inte riktigt var torkade, dom var gummiaktiga?) Aja inte mitt problem, dom skulle ner i en müsli tillsammans med russin, som jag fick blanda för hand i en stor "balja". Sen skulle den skickas till Malmö. 
Sen fick jag göra hemmagjort vaniljsocker, riktigt tråkigt, skulle mixa torkade vaniljstänger med socker i världens sämsta mixer. Så jag stod där med det i typ 1h! Efter det fick jag hjälpa Erika med olika bröd, jag ficka göra dinkelbullar & petit pain, som jag börjar bli riktigt bra på! :) Och sen fick jag göra massor av russinbullar, som skulle in i frysen. 
Sen var det frukost, som bestod av, äppelbröd, massa pålägg & till efterrätt blev det varsin lite brownie med grädde & hallonsylt.
Det blev en lång frukost, för Petter & Gustav satt o läste tidningen... Tråkigt men ganska skönt :) Var så trött att om jag hade haft en säng i närheten skulle jag gått o lagt mig, hahah. 
Efter frukosten skulle jag sopa golvet... Och när det var klart väntade dom jätte små browniesarna på mig, inte samma som vi åt till frukost men nästan, det var ett hallon i dom här. Dom skulle jag dela på mitten & sen lägga upp på en plåt. Enkelt enkelt enkelt. Nästa sak o göra var fylla mazariner, också enkelt men drygt, för spritspåsen blir hal av geggan så det är svårt att få ett bra grepp. Lite onödig information men men. 
Sista saken för dagen, göra kardemummabullar/buttercups(tror jag det heter) & kanelbullar. Fick smeta ut smeten på degen & sen delade Gustav den och så snurrade vi dom och vek in o blablabla... 
Buttercupsen var som vanliga kanelbullar rullar o lägger i en form. Kanelbullarna var svårast, skulle snurra runt 2 fingrar sen vika in o en massa saker? 
Sen var det bye bye för min del på Vendels....


Har varit en härlig vecka :D 
Även fast det har varit lite långtråkigt ibland & så, men whatever! Sånt får man ta!







torsdag 7 oktober 2010

Prao på Vendels

Sitter o äter en macka av äppelbrödet som jag fick med mig hem idag :)Lite annorlunda men ganska gott. Det är fänkål i vet inte riktigt vad jag tycker om det? 

Började som sagt 07.00 idag:D Riktigt skönt att få sova 1h längre. 

Och när jag kom fick jag börja med att väga upp kakdeg, det var en stor klump som jag fick dela. Och sen skulle jag rulla ut dom så att dom precis fick plats på plåten. Sen var det massor av bröd som skulle "formas", det var början till baguetter, fruktbröd, dinkelbullar, äppelbröd & petit pains. 
Idag var vi 4st också, Erika som är från Tyskland är där tor-fre-lör & kanske sön? Men i alla fall efter det fick jag "sköta" maskinen, alltså lägga upp degen på bakbordet, ner i maskinen & sätta igång det ;) lite svårt eftersom degarna är så himla stora men det gick.

Sen skulle vi fortsätta med baguetterna, rulla ut och lägga på plåt. Det var riktigt drygt, för vi gjorde sjukt många typ 100st eller något? 
Efter det var jag ganska hungrig och klockan var typ 10.15-10.30 och vi hade inte ätit än... Och jag fick göra rent maskinen, helt okej fast det börjar bli ganska drygt eftersom jag har fått göra det varje dag....
Sen äntligen var det frukost, eller snarare lunch för klockan var 11. Det blev som dom andra dagarna fast ett annat bröd, Levain tror jag det heter? Och det var super gott!

Sopa golvet var nästa sak o göra. En av de tråkigaste sakerna att göra... Och sen väntade kakorna på mig, skulle lägga upp dom på ett sånt där kakfat med våningar, och lägga upp mazarinbakelse & brownies på 4 tallrikar. Det sista var att fixa mazarinerna, med degen o allt. 

Det var min nästsista dag :) Och jag får börja kl 7 imorron också!

onsdag 6 oktober 2010

Prao på Vendels

Dag 2 avklarad :D

Och jag får börja 1h senare imorron(kl 07.00)! För att dom är 3st tor-fre-lör i bageriet.

Men i alla fall, upp tidigt idag också... jobbigt! Men bara 2 dagar kvar :) Eller jag & pappa ska dit på lördag eftermiddag också ju men det gör inte så mycket.

Dagen började som precis samma som igår, eller okej inte exakt samma, jag fick skära äpplena istället. Och det var till o med mer än igår, 2,5kg. Men det gick snabbt... Tråkigt ville bara dryga ut allting, så att klockan blev 2 snabbare. Aja, det funkade inte så värst bra. Efter det fick jag göra baguetter, eller grunden till o börja med, vika in hörnen o rulla dom & upp på en plåt med skarven neråt. Paketera kakor var nästa uppgift, en massa pyttesmå kakor som skulle någonstans, dom skulle ner i korgar. Caféet blev nästa sak, skulle lägga upp alla kakor, med mandlar, russin, choklad med pärlsocker på & frukt/nöt, i såna glasburkar. Och sen alla "bakverk" alltså typ choklad/äppelkaka, mazariner & chokladbollar. 
Sen var det att lägga upp bröden i korgar/på hyllorna ganska kul men lite svårt för Gustav sa att det skulle se fullt & trångt ut, men det var inte så mycket bröd som var klart så ena hyllan blev var bra medan den andra blev helt misslyckad :p Dom sista bröden var knäckebröden som skulle upp i en korg & nästan alla fick plats blev rätt trångt och kändes som några skulle gå sönder men det gjorde dom inte :) 
Äntligen frukost! Inte för att jag var särskilt hungrig, men hade sjukt ont i mina ben. & till frukost blev det en dinkelbulle med russin i, brukar inte gilla när det är frukt i bröd/kakor m.m men detta var faktiskt gott :) Det blev en ganska lång frukost, för Gustav satt o kollade i tidningen "BRÖD" som jag tror alla bagerier får? Det var något sånt i alla fall. 
Nu skulle rullas ut, först vek man dom & tryckte ner kanten så dom inte skulle gå upp, sen var det bara o rulla & sen ner på plåten. Mycket bröd efter det, först "Petit Pain"(frukost bullar) som jag förklarade i går tror jag? Börjar bli bättre på det :) Nästa var nog dinkelbullar? Efter det var det något som skulle ner i formar men först skulle dom "rund.... något" kommer inte på vad det heter, men det börjar jag också bli bättre på! Och det är svårt. Sen var det samma "rund...?" fast med veckans äpple & fänkolsbröd, och om jag tyckte det andra var svårt så var detta typ 10 gånger svårare! Äpplena ville hela tiden åka ut, det var några frön som gjorde degen hal & så fastnade den i bordet hela tiden. baguetterna......
Det jobbigaste under hela dagen var detta, dela & rulla chokladbollar. Alla tycker väl att det är enkelt & kanske kul? Men inte om man ska göra 150st! Så tråkigt! Och medan jag väntade på att någon skulle hjälpa mig att doppa dom i choklad & sen rulla dom i kokos så fick jag skära upp en mazarinkaka med blåbär i :) Den var fryst, alltså jätte hård, alltså jätte svår att dela. Men det gick. Sen kom någon jag glömt vad hon heter & hjälpte mig med chokladbollarna, sen var det ännu mer äpplen... & det sista var att städa, som vanligt typ ;) Men det blev att skura golvet, vilket faktiskt var ganska kul, vet inte hur, men det var det. Sen kom pappa & så åkte jag hem vid 13.45 :)

tisdag 5 oktober 2010

Prao på Vendels

Första praodagen idag då, va ledig igår vet inte riktigt varför men verkade som det inte direkt är någon som jobbar på måndagar elr om dom jobbade natt/morron? 


I alla fall så är jag på Vendels i Kåseberga(mot Ystad nere vid havet)om det var någon som inte visste det ;) 


Guuuuuud, det var hemskt att gå upp typ 04.45 imorse, eftersom jag börjar 06.00 helt mörkt var det och så när man väl satt sig i bilen ville jag inte gå därifrån. Men aja jag var ju tvungen till det, så då kom jag dit så var Petter & Gustav där och visade mig runt och så, sen var det bara till att börja skala äpplen..... typ hundratusentals kändes det som men var kanske 40-50? så nu är jag riktigt grym på att skala äpplen ;p Och efter det skulle jag paketera kakor som skulle någonstans? När det var klart så skulle jag "forma" degar till olika bröd, typ några som man skulle vika/rulla/vika/rulla osv o sen rulla ut kanterna så dom blev smala(vet att det låter jätte konstigt men svårt att förklara)+ en massa andra bröd som jag inte orkar förklara hur jag gjorde fast måste säga att det är SVÅRT! 
Sen sa Petter att jag kunde sopa golvet som var/är fullt med mjöl... det tog lite tid, dryyyygt. Aja, sånt får man stå ut med. 
efter det var klockan typ 10 & då var det "frukost" hahah, blev bröd från caféet bl.a det som man vek/rullade & "veckans bröd" med äpple i. 
När jag tittade på klockan efter det såg jag att det bara är typ 3,5h kvar tills jag slutar :)great.. Sen har dom också sagt att dom ska få mig till o börja dricka kaffe nu? No way! Att jag gör det, inte gott inte gott.
Sen var det till att skära kakor(kakdeg som låg i rullar) ca 1cm tjocka bitar. 
När det var klart kom en av dom jobbigaste sakerna under dagen, "fodra mazarinformar"(gjorde detta på Olof Viktors) Gustav la degen över en massa formar som var sprutade med fett & sen var det bara till att fixa så att degen var hel i formen.... det tog ett tag kan jag säga. Sen var det dags för knäckbröd! Ganska kul, men lite tråkigt i längden + att det var lite för mycket matte i det hela, dom höll hela tiden på att räkna ut hur många procent av högarna vi hade gjort. 
Klockan hade hunnit bli 1 efter det :) bara 1h kvar & då var det dags för städning, fick börja med en ganska häftig maskin som delar degen åt en, man lägger ner den i maskinen & stänger "locket" och så delar den degen i typ 12/24 bitar;) efter det var det dags att grädda knäckebröden, läskigt eftersom ugnarna är skit varma! Och sista saken jag gjorde var att sopa golvet, igen...


Sen precis innan jag skulle gå så frågade Petter,
- Vet du om du ska jobba på lördag?
- Näääe? 
- För du behöver inte, för den som jobbar jobbar  typ natt, så det är inte lönt att du kommer hit.
- Okej :D 
- Men vi har en "surdegsskola" i helgen så du kan ju komma dit istället?
- Jadå!